KAKO PREPOZNATI PRAVI PRIRODNI MED

U svetu gde je na tržištu sve više veštački zaslađenih i lažnih proizvoda, prepoznavanje pravog prirodnog meda postaje sve važnije. Pravi med je dragoceni dar prirode, ali često je teško razlikovati ga od veštačkog ili industrijski obrađenog meda. Evo nekoliko ključnih načina kako da prepoznate pravi prirodni med:

provera-kozistencije-prirodni-med

Provera konzistencije

Pravi prirodni med je gust i teče polako. Ako sipate med iz kašike, on će se lagano vući u tankom, neprekidnom mlazu. Veštački med je često ređi i brzo teče jer sadrži dodatnu vodu ili šećerne sirupe. Takođe, pravi med se kristališe (šećeri se stvrdnjavaju) na niskim temperaturama, što je prirodni proces koji ne utiče na njegov kvalitet.

miris-i-ukus-prirodni-med

Miris i ukus

Pravi prirodni med ima bogat, prirodan miris koji potiče iz cvetova s kojih su pčele sakupljale nektar. Svaka vrsta meda ima specifičnu aromu, u zavisnosti od biljaka iz okoline. Kada probate pravi med, ukus je slojevit, pun i postojan, dok veštački med često ima jednostavan, previše sladak ukus bez složenih aroma.

test-rastapanja-prirodni-med

Test rastapanja

Jedan od jednostavnih testova za prepoznavanje pravog prirodnog meda je test rastapanja u vodi. Stavite kašičicu meda u čašu hladne vode. Pravi prirodni med će pasti na dno i polako se rastvarati, dok će veštački med odmah početi da se raspada i meša s vodom zbog dodanih šećera i sirupa.

test-kristalizacije-prirodni-med

Provera kristalizacije

Kristalizacija je prirodan proces kod pravog meda. Ako med počne da se kristališe (stvrdne) na hladnijim temperaturama, to je znak da je prirodan i neprerađen. Veštački med obično ostaje tečan dugo vremena jer sadrži dodatke ili je industrijski obrađen kako bi se sprečila kristalizacija.